Aaron Poritz Brooklyn
Möbeldesigner

Aaron Poritz Brooklyn Möbeldesigner

När Aaron Poritz säger att han har sysslat med möbeldesign och konst så länge han kan minnas, överdriver han inte. Som barn tillbringade han mycket tid i sin fars träaffär och skulpturstudio och studerade så småningom arkitektur och keramik. Efter att ha arbetat som arkitekt i New York i tre år började han designa möbler och andra föremål. Nu säljer hans företag Poritz & Studio möbler och keramik av egen design, samt en mängd olika föremål från andra tillverkare som anteckningsböcker i läder, rivjärn i rostfritt stål och verktygslådor i trä. Vi pratade med Aaron om hur han kom igång och vad man bör tänka på innan man köper sin nästa möbel.

Ända sedan du växte upp i din pappas träaffär, har du alltid tänkt på en karriär inom möbeldesign i bakhuvudet?

Konst, design och tillverkning kom naturligt för mig från tidig ålder. Jag visste inte att jag skulle designa möbler, men jag tror att jag visste att jag skulle vara inom design och konst. Jag studerade arkitektur i skolan och arbetade som arkitekt innan jag började med möbler. På ett sätt identifierar jag mig fortfarande mer som arkitekt än som möbeldesigner.

Vad fick dig att starta ditt företag?

Jag var på resa i Nicaragua och träffade en man som exporterade gammalt virke som fällts av orkaner. Han hade en butik och jag bestämde mig för att designa några möbler eftersom produktionskostnaderna var så låga där. Den första raden fick lite uppmärksamhet och växte organiskt därifrån.

Hur väljer du de andra tillverkare du presenterar?

De nuvarande Makarna jag arbetar med är människor som jag har träffat genom familj och affärsrelationer med vänner under de senaste åren. De är människor jag respekterar som designer och tillverkare och tycker om att samarbeta och arbeta med.

Har du något favoritstycke?

Det här är mitt favoritverk just nu Credenza trumma. Jag har alltid älskat skjutdörrssystemet men tyckte att det var lite tungt med den vanliga träöverdelen och -botten som krävs för den traditionella rulljalusan. Jag funderade på hur basen skulle kunna göras och utformade ett system som skulle visa rullagrets skönhet när det kommer till att vända hörnet av lådan. För mig är detta ett spännande stycke som jag tror aldrig har utforskats tidigare.

Vad är det bästa med ditt jobb?

Jag älskar att kunna arbeta med skapare och skapa vackra föremål som är ett sant samarbete av skicklighet och design. Att se ett färdigt stycke efter att ha arbetat med det i fyra till sex månader känns riktigt bra, och det känns ännu bättre när man kan dela den spänningen med en annan tillverkare.

Vad är det svåraste med ditt jobb?

Att inte veta var nästa projekt kommer ifrån kan vara svårt.

Hur påverkar din arkitektoniska bakgrund ditt arbete?

Jag är utbildad till arkitekt, så sättet jag designar möbler på är detsamma som jag ritar en byggnad. I den meningen har detta en stark inverkan.

Vad inspirerar dig kreativt?

Jag gillar när en kund ger mig sina kriterier för ett projekt. Riktlinjer och kriterier som jag måste uppfylla inspirerar min kreativitet. Dessutom inspireras jag alltid av naturen. Jag tycker att jorden producerar de vackraste och mest komplexa färger, former och texturer som alltid verkar perfekta när de lämnas orörda av människan. Därför använder jag oftast bara naturmaterial och framhäver deras naturliga skönhet.

Har du några tips till folk som köper möbler?

Bra möbler ska hålla längre än du. Så tänk på möbler som en investering – inte något du använder i ett år och sedan slänger. Möbler kan representera dina värderingar och estetiska smak. Att ge bort en vacker möbel är ett bra sätt att bli ihågkommen i din familj.

Trumma Credenza–Niedrig

skänk i trä

Slingstol i läder

Fåtölj i trä och läder

Kaplanens skrivbord

skrivbord i trä

Keramikvase 005

svart keramikvas

Stegpall i valnöt

Stegpall i valnöt

Check Also

Idéer får små utrymmen att se större ut

Bor du i en storstad kan du ha ont om bostäder. Och eftersom din lägenhet …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *