Wassily stol

Wassily stol

Wassily stol

Till dagens objektlektion tar vi en djupdykning i mitten av århundradets moderna med en av MCM:s mest ikoniska delar – Wassily-stolen. Stolen, som Marcel Breuer redan hade designat som lärling på Bauhaus, anses nu vara den mest inflytelserika designskolan på 1900-talet. Historien är att Breuer blev inspirerad att arbeta med stålrör efter att ha fallit över styret på sin cykel. Han kontaktade till och med ett cykeltillverkningsföretag, Adler, för att tillverka stolen, men företaget var inte intresserade av att tillverka möbler.

Designad som en randig version av en engelsk klubbstol, är det lite ironiskt att denna möbel, som nu är en symbol för massproducerad fantastisk design, var helt handgjord. Breuer svetsade ihop stolen på Bauhaus. Stolen hette officiellt modell B3 och kallades först senare Wassily med hänvisning till dess tidiga mästare, konstnären Wassily Kandinsky, som också var på Bauhaus. (Som ett erkännande av sitt stöd, gjorde Breuer Kandinsky till en stol för hans personliga rum på Bauhaus.) I tidiga iterationer av stolen var remmarna gjorda av canvas, men byttes senare till läder. Den har masstillverkats sedan slutet av 1920-talet och har tillverkats av Knoll sedan 1968.

Stolens popularitet kom som lite av en överraskning för Breuer. Han sa: ”Jag trodde att det här skulle ge mig mest kritik av allt mitt arbete, men motsatsen till vad jag förväntade mig blev sann.” Se hur mångsidig stolen är i bildspelet nedan. För fler objekttimmar, se Object Hour: Gingham och Object Hour: Windsor Chair

På bilden: Wassily Detail via Bertrand Benoit

Marcel Breuer

slarvigt porträtt svart och vitt

Breuer stolar i vardagsrummet

marcel breuer stolar vardagsrum interiör

lektion i vitt

vita wassily stolar marcel breuer

Sjukt sida vid sida

marcel breuer stolar dekorerad kappa

En touch av modernitet

Breuer stolar modern inredning

Vintage + Modern

Breuer stol design klassisk

Check Also

Inredningsstil samtida

Om du är förbryllad när du funderar på skillnaderna mellan modern och modern inredning, frukta …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *